Lundi 2 novembre 2015
Toujours
beau temps, mais on est à l’ombre de la petite maison et on n’a le soleil qu’à
9 h 30, donc on attend pour prendre le petit-déjeuner. Je vais prendre une
douche mais l’eau est à peine tiède et c’est une mini-douche. Je demande au
gars qui est à l’accueil de la marina ce que veut dire Skopea. Il parle très
peu anglais mais je crois comprendre que c’est l’antique nom de Göcek. Un peu derrière nous, un voilier est immatriculé à La Rochelle, je demande à un des membres de l'équipage s'il est français, il me répond qu'il est russe! Nous prenons notre temps et partons à 11 h par un temps calme. Un yacht est assez
près derrière nous et Jens met l’hélice transversale … qui ne marche pas. Mais
en faisant des manœuvres en avant et en arrière, on sort sans problème.
Traversée très calme vers le sud-est, journal, sudoku, Jens travaille même en route. Nous
arrivons à l’ile de Gemiler à 14 h 20. De la mer on voit des ruines sur cette
ile. On se met dans le « fjord » entre la terre et l’ile, c’est bien
protégé et il y a déjà quelques bateaux. Un homme vient tout de suite nous voir
en petit bateau à moteur et nous propose d’aller mettre une ligne à terre pour
nous, mais on dit non. Il nous montre alors ce qu’il vend : pommes de terre,
carottes, tomates, pain, œufs … On achète quelques légumes, bien chers, mais il
faut soutenir l’économie locale. C’est très profond et on doit s’approcher
assez près de l’ile pour jeter l’ancre, mais c’est si calme et le peu de vent
est dans l’axe du fjord, donc ça va.
Nous nous baignons, l’eau est chaude (24,5 ⁰) et claire
puis nous mettons l’annexe à l’eau et allons visiter l’ile. Elle s’appelle
Gemiler mais est aussi appelé l’Ile de Saint Nicholas, ce bon évêque y aurait
vécu. C’est une petite ile, 1 km sur 400 m, mais on peut y voir des dizaines de
ruines dont celles de quatre églises. C’était un lieu de pèlerinage et un port
d’escale pour aller en terre sainte. Les ruines datent du cinquième siècle au
douzième siècle de notre ère puis l’ile a été abandonnée. Où nous avons le
bateau, il y avait un port mais qui est maintenant sous l’eau parce que l’ile s’est
enfoncée mais on voit toujours un mur qui longe le bord de l’eau. Nous passons
longtemps sur l’ile, c’est fascinant toute cette histoire. Nous rentrons, Jens
met deux morceaux de poulet au four avec des légumes puis va mettre une corde à
terre, moi je fais le blog. Nous dinons sous les étoiles, au calme. Nous avons
trois voisins à gauche et trois voisins à droite, mais très espacés, l’été il y
a des dizaines et des dizaines de bateaux ici.
Monday, November 2, 2015
Always good weather, but we're in the shadow of
the little house and we have the sun only at 9:30 am, so we wait to eat
breakfast. I go to take a shower but the water is barely lukewarm and it's a
mini-shower. I ask the guy who is at the marina reception what Skopea means. He
speaks very little English but I understand that it is the ancient name of
Göcek. Further on the pontoon, I see a yacht registered in La Rochelle, I ask one of the sailors if he is French. The guy answers that he is Russian! We take our time and leave at 11 am in calm weather. A yacht is close
enough behind us and Jens puts on the bow thruster ... which doesn’t work. But
by maneuvering forwards and backwards, we manage to leave without problem. Very
calm crossing towards south-east, newspaper, sudoku, Jens even works. We arrive at the island of
Gemiler at 2:20 pm. From the sea we see many ruins on this island. The
"fjord" between land and the island is well protected and there are
already some boats. A man comes immediately in a small motorboat and proposes
to put a land line for us, but we say no. He shows us what he sells: potatoes,
carrots, tomatoes, bread,
eggs ... We buy some vegetables, expensive, but we must support the local economy. It is very deep and we must be close enough to the island to anchor, but it is so quiet and the light wind is in the axis of the fjord, so it's going to be ok. We swim, the water is warm (24.5 ⁰) and clear, then we put the tender on the water and go to visit the island. It’s called Gemiler but is also called the Island of St. Nicholas, the good bishop would have lived there. It is a small island, 1 km by 400 m, but one can see dozens of ruins including those of four churches. It was a place of pilgrimage and a port of call to go to the Holy Land. The ruins date from the fifth century to the twelfth century AD and later the island was abandoned. Where we have the boat, there was a harbor but is now under water because the island has sunk but we still see a wall that runs along the waterfront. We spend a long time on the island, it's history is fascinating. We return to Maja, Jens puts two pieces of chicken with vegetables in the oven and then will put a rope ashore while I do the blog. We dine under the stars, it’s beautiful and quiet. We have three neighbors on the left and and three neighbors on the right but widely spaced, during the summer there are dozens and dozens of boats here.
eggs ... We buy some vegetables, expensive, but we must support the local economy. It is very deep and we must be close enough to the island to anchor, but it is so quiet and the light wind is in the axis of the fjord, so it's going to be ok. We swim, the water is warm (24.5 ⁰) and clear, then we put the tender on the water and go to visit the island. It’s called Gemiler but is also called the Island of St. Nicholas, the good bishop would have lived there. It is a small island, 1 km by 400 m, but one can see dozens of ruins including those of four churches. It was a place of pilgrimage and a port of call to go to the Holy Land. The ruins date from the fifth century to the twelfth century AD and later the island was abandoned. Where we have the boat, there was a harbor but is now under water because the island has sunk but we still see a wall that runs along the waterfront. We spend a long time on the island, it's history is fascinating. We return to Maja, Jens puts two pieces of chicken with vegetables in the oven and then will put a rope ashore while I do the blog. We dine under the stars, it’s beautiful and quiet. We have three neighbors on the left and and three neighbors on the right but widely spaced, during the summer there are dozens and dozens of boats here.
Maja entre deux méga-yachts
Maja between two mega-yachts
Bye, bye Göcek
Traversée très calme
Very quiet crossing
On ne peut pas passer entre ces deux iles
We can't pass between these two islands
Ile de Gemiler
Gemiler Island
L'ile. Nous ancrons dans le chenal entre l'ile et le continent
The island. We anchor in the channel between the island and the mainland
Point de vue pris de l'ile
Viewpoint from the island
Ruines de quatre églises
Four churches ruins
Ruine
Ruine
Ruine d'un tunnel
Tunnel ruin
Ruine
Le soir tombe
Evening
Notre route de Datça à ici
Our route from Datça to here
Göcek
Cyclamen sauvage. Ile de Gemiler
Wild cyclamen. Gemiler island
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